One Direction

Bakgrund

One Direction (kallas ibland även för 1D) är ett band som bildades i juli 2010 och består av fem medlemmar. Deras musikstil är pop med inslag av rock och dance och elektropop. Gruppen är brittisk-irländsk och hör till genren pop. Medlemmarna består av Harry Styles (född 1 februari 1994), Louis Tomlinson (född 24 december 1991), Zayn Malik (född 12 januari 1993), Liam Payne (född 29 augusti 1993) och Niall Horan (född 13 september 1993).

Bandet bildades efter att killarna var och en för sig hade sökt till den brittiska tv-serien the X Factor. Där sattes de istället ihop till ett gemensamt band och därmed bildades One Direction. De hade två veckor på sig att lära känna varandra och bli samspelta som band, och Harry Styles var den som kom på att de skulle kalla sig för One Direction. Efter the X Factor, där de slutade på en tredje plats, blev de signade av Syco Records. Därefter åkte de till Los Angeles för att samarbeta med låtskrivaren RedOne för att förbereda sitt debutalbum.

Låtar och album

Deras debutsingel släpptes sedan i september 2011 och det var låten ”What Makes You Beautiful”. Den blev nummer ett på listan UK Singles Chart, och den var den mest förhandsbeställda låten i Sony Music Entertainments historia. Låtarna som släpptes därefter, ”Gotta Be You” och ”One Thing”, nådde topp tio på UK Singles Chart. I november 2011 tecknade de kontrakt med Columbia Records i USA. När första singeln släpptes där nådde den plats 28 på Billboardlistan. Det var den högsta placeringen för ett brittiskt band sedan 1998.

Deras andra album, ”Take Me Home”, släpptes i november 2012. Låtarna hade bland annat svenska låtskrivare och albumet spelades in i Stockholm i Kinglet Studios. Under åren har de följt upp med hits som ”Story Of My Life”, ”Best Song Ever” och ”Little Things” bland andra.

Aktuellt

Zayn Malik gick i mars 2015 ut med att han tänkte lämna One Direction för att istället satsa på sin solokarriär. Några månader efter det, i augusti 2015, meddelades att One Direction tänkte ta en paus på ett år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *