Hur man startar ett band

Att starta ett band är en lockande tanke för många som håller på med musik. Det är dock en hel del man bör tänka på innan man startar sitt band. Vilken typ av genre man vill höra till, vilken vision man ska ha och inte minst vilka man ska starta bandet tillsammans med. Att hålla sams inom bandet är inte alltid det lättaste vilket även många världsberömda band haft problem med genom tiderna. Det är därför mycket viktigt att man förbereder sig väl så att alla är överens om de gemensamma målen med banden innan man drar igång.

Här kan du läsa om allt du behöver tänka på innan du ska starta ett band. Det finns många frågor som är viktiga att ställa sig innan man börjar:

Vision

Vad ska bandet ha för vision? Det är viktigt att alla medlemmar i bandet strävar mot samma mål. För en del kanske det bara är en kul grej att hålla på med på fritiden, medan andra har som mål att ge ut ett album som säljer platina. Därför är det viktigt att prata igenom vilka visioner och mål bandet ska ha för att alla ska känna att de får ut något av att vara med.

Låtar

Vem ska skriva låtarna? Ska en person skriva dem eller skriver alla tillsammans? Eller ska ni göra covers?

Instrument

Ska det vara ett band med enbart sångare, ett band med en sångare eller ska alla spela något instrument?

Genre

Vilken genre bandet ska höra till är jätteviktigt. Medlemmarna i bandet bör vara överens om vilken typ av musik de ska spela för att det ska fungera.

Publik

Vilka har ni tänkt ska lyssna till er musik och komma till era spelningar? Att veta vilken målgrupp man riktar sig till är viktigt att tänka på redan när man skriver låtarna. Det är även viktigt att tänka igenom vilka man tror ska komma på ens spelningar.

Medlemmar

Vilka ska vara med i bandet? Enbart killar eller enbart tjejer? Eller blandat? Och hur många har ni tänkt vara?

Marknadsföring

Hur ska ni göra för att nå ut? Nu för tiden finns det enormt många sätt att nå ut på, men det är viktigt att man inte försvinner i mängden. Att ha en plan för hur bandets marknadsföring ska se ut är jätteviktigt om man vill nå ut till en publik. Det är givetvis ingenting som alla band behöver tänka på. För de som bara vill ha det som en kul hobby att utöva på fritiden behövs ingen marknadsföring.

Youtube

En bra idé är att börja spela in och lägga ut låtar på Youtube. Får man många visningar där är chansen större att man syns i rätt sammanhang, vilket om man har tur kan leda till skivkontrakt.

Egen hemsida

Att skaffa en egen hemsida med bandets namn som domännamn är en bra idé för att nå ut. Här kan man lägga upp nyheter, videos, aktuella spelningar och så vidare.

Sociala medier

Egna konton på Snapchat, Instagram, Twitter och Facebook är viktigt att ha för att fansen ska kunna följa bandet och hålla koll.

Övning och repetition

Praktiska saker som hur ofta man som band ska repetera tillsammans är också något man bör tänka på. Att man har samma mål är återigen viktigt här, då alla kanske inte vill repa varje dag eller har som mål att bli framgångsrik.

Vart ska konserterna vara

Vill ni spela på festivaler, nattklubbar, pubar eller på operascener? Har ni tänkt att turnera eller spela i samma land eller stad hela tiden?

Kostnader

Vem ska stå för vilka kostnader? Lokalhyra, instrument, kostnad för marknadsföring och så vidare.

Image

Vilken image ska ni ha som band? För att sticka ut kanske alla ska hålla sig till samma stil eller att man har en viss typ av outfit på scen.

Inspireras av andra band

Som rubriken lyder, titta på era favoritband och hur de har gjort. Bli inspirerad av vilken typ av låtar de skriver, hur de uppträder, vad de har på sig och så vidare.

Vem som ska vara ledare/ manager

De flesta band har en ledare, och det är oftast den personen som skriver låtarna eller den som ursprungligen startade bandet. Annars får man gemensamt bestämma vem som ska vara bandets ledare. För mindre band är det inte nödvändigt med en ledare men när man ska börja turnera och hålla konserter är det bra om det finns en person som är ansvarig för detta. Ju större bandet blir desto mer angeläget blir det att gå vidare med att skaffa en manager för bandet som sköter bokningar och kontakt med media.

Bilder

För att få så snygga bilder som möjligt till kommande albumsläpp är det värt att använda sig av en professionell fotograf. Då ser bilderna proffsiga ut, vilket ger ett mer seriöst intryck av bandet. Även bilderna av medlemmarna på bandets hemsida bör vara tagen av en proffsfotograf för högsta kvalitet.

Utrustning

Vem som ska ansvara för utrustningen är också värt att tänka över. Kanske har alla egna instrument som de kan ta med sig, eller så är det bandets grundare som står för utrustningen. Det är upp till varje band hur just de ska göra med sitt material.

Att hitta medlemmar

Är ni ett gäng med kompisar som ska starta band eller är du en soloartist som vill ha fler med i bandet? Att hitta rätt personer om man inte känner varandra sedan innan kräver en hel del arbete. Nu för tiden är det dock lätt att få kontakt med nya människor. Söker du nya medlemmar till ditt framtida band kan du alltid annonsera i sociala medier och på hemsidor för din sorts musik. Att höra sig för bland vänner och bekanta om de känner till någon likasinnad musiker är också alltid väl värt ett försök för att få tag på rätt person.